E-DEFTER
Demo Talebi
Metasis E-Defter Uygulaması Temmuz 2014 tarihinde platform bağımsız uyumluluğunu almıştır. Uyumlu yazılımlar listesine http://www.edefter.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
e-Defter Nedir
e-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin belirtilen format ve standartlara uygun biçimde elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkan tanımayı hedefleyen hukuki ve teknik düzenlemeler bütünüdür.
Hangi Defterler
Başlangıç aşamasında yevmiye defteri ve büyük defterin elektronik defter kapsamında tutulması kararlaştırılmıştır. İlerleyen dönemlerde diğer yasal defterlerin de kapsama alınması planlanmaktadır.
Mükellefler
E-Fatura uygulamasına geçiş yapmış her mükellef 01.01.2015 tarihine kadar E-Defter uygulamasına geçmek zorundadır. Tüzel kişilerin mali mühür sahibi olması. e-Defter tutma, kaydetme, onaylama, saklama ve ibrazında kullanılacak uyumluluk onayını almış bir yazılıma sahip olunması.
Muhafaza ve İbraz
Elektronik defterler istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu beratları ile birlikte muhafaza edilmek zorundadır. Saklama süresi 253 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre 10 yıldır.
Zaman Damgası
Zaman Damgaları belli bir verinin belirtilen bir tarihte var olduğunu kanıtlarlar. Zaman Damgası Sunucusu, zaman damgalarını imzalamak için açık anahtar teknolojisini kullanarak, verinin bütünlüğünü ve belirli bir tarihteki varlığını onaylar.
Mükellefler yasal süreler içerisinde defterlerini basıp, berat dosyalarını GİB’e bildirmelidirler. Yasal süreler içerisinde berat dosyası GİB’e yüklenemez ise cezai yaptırımlara uğramamak için defter zaman damgası ile damgalanır. Teknik engeller giderilince GİB’e zaman damgalı berat dosyası yüklenir.